Foto: Dalibor Danilović

Današnje suđenje zatvoreno za javnost zbog „interesa nacionalne bezbednosti“

13. mart 2018.


Zbog čitanja dokumentacije s poverljivom sadržinom javnost i mediji bili isključeni sa današnjeg suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Odbrana očekuje da se sud izjasni o predlogu da se kao svedoci pozovu Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i ostali koji su činili državni vrh u vreme Ćuruvijinog ubistva.

Piše: Vladimir Kostić

U Specijalnom sudu danas je nastavljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali predstavnici medija nisu mogli da ga prate jer je bilo zatvoreno za javnost. Kako je rečeno na samom početku, s obzirom na planirano vršenje uvida u pisanu dokumentaciju sa poverljivim podacima, zbog interesa nacionalne bezbednosti odlučeno je da javnost bude isključena.

Advokat odbrane Vladimir Marinkov rekao je da se nada da će sudsko veće na sledećem pretresu odlučivati o svim dokaznim predlozima odbrane, što je, prema njegovim rečima, sudija danas i najavila.

On je rekao da je odbrana predložila da se sasluša i bivši načelnik Generalštaba Dragoljub Ojdanić, koji bi trebalo da pobije deo činjenica, opisa i vremenskog toka kako je dat u optužnici a tiče se Radomira Markovića, odnosno onoga što je u tom kontekstu govorio Milorad Luković Legija.

S druge strane, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović kaže da nije sigurna da li se suđenje privodi kraju jer svedoka koje je ona predložila, kako je rekla, „ima jedno petnaest“, ali se sud o tome još nije izjasnio. Prema njenim rečima, radi se o svedocima iz državnog vrha iz 1999. godine, osim dvojice, među kojima je i novinar Predrag Popović za koga je sud nakon pripremnog ročišta odlučio da će biti ispitan.

„S obzirom na to da se u optužnici kaže da je krivično delo izvršeno radi očuvanja vlasti, ja sam pozvala ljude koji su u tom trenutku bili vlast, da vidim šta znaju o tome“, kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Neki od ljudi sa tog spiska iz državnog vrha su, kako je navela, i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Zoran Lilić i Milovan Bojić.

Suđenje će biti nastavljeno 19. marta za kada je planirano izvođenje pisane dokumentacije.