Perica Gunjić i Danica Đokić na dodeli priznanja Top 50 (foto: PC Press)

Cenzolovka među pet najboljih informativnih sajtova u zemlji

7. februar 2024.


U kategoriji „Vesti i mediji“ portal Cenzolovka dobio priznanje Top 50 koje dodeljuje časopis PC Press od 1997. godine. Nagradu smo posvetili nedavno preminulom zameniku glavnog urednika Denisu Kolundžiji

Izvor: Cenzolovka

Časopis PC Press po 26. put izabrao je 50 najboljih sajtova, aplikacija i naloga na društvenim mrežama u 2023. godini u Srbiji. U kategoriji „Vesti i mediji“ među pet najboljih izabran je i portal Cenzolovka. 

Priznanje Top50, jedini zvanični izbor najboljih sajtova u zemlji, juče su primili glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić i novinarka Danica Đokić.

Zahvaljujući se na nagradi, Đokić je istakla da je mediju kao što je Cenzolovka, koji nije veliki komercijalni medij, nego dolazi iz civilnog sektora, važno što su ga publika i žiri prepoznali kao kvalitetan medij. 

Rekla je i da Cenzolovka ovu nagradu posvećuje nedavno preminulom zameniku glavnog urednika Denisu Kolundžiji.

U obrazloženju ovog priznanja se kaže: 

„Cenzolovka.rs je sajt koji se pretežno bavi pitanjima slobode medija u Srbiji. Sajt je osnovan 2014. godine od strane fondacije Slavko Ćuruvija. Sajt kroz brojne natpise, intervjue pa i karikature prati stanje domaće medijske scene, izveštava o pritiscima i napadima na novinare, analizira medijske zakone i politiku, i promoviše profesionalne i etičke standarde u novinarstvu. Vredi prijaviti se na njihov nedeljni bilten i tako pratiti najvažnija događanja sa medijske scene.“

U kategoriji Vesti i mediji, priznanja su dobili i sajtovi vreme.com, forbes.n1info.rs, bif.rs i biznis.kurir.rs.

Pobednike su kandidovali glasovi publike i žirija u kome su bili urednici PC Pressa, kao i stručnjaci među kojima Marija Matić, direktorka za strategiju i klijente u kompaniji Direct Media, Nataša Kažić, CMO Ananas e-commerce, Tanja Vasojević, vlasnica agencije Tada Agency, Dušan Petrović, fotograf i Andrija Jović, jutjuber.

Nagradu publike, koja je glasala preko Fejsbuka, dobila je Facebook stranica Eko straža, dok je priznanje za kreiranje kvalitetnog i odgovornog internet sadržaja dodeljeno Jutjub kanalu Dva i po psihijatra. Publika je najpre predložila svoje omiljene onlajn sajtove i stranice, a zatim je za njih glasala.

Direktorka PC Press-a Vesna Čarknajev rekla je da priznanje Top50 ima za cilj promociju korisne upotrebe interneta. „Internet ima super moć da se svuda pojavi i uđe u svačiji život, a PC press ima malu super moć da jednom godišnje na jednom mestu okupi najbolje stvaraoce internet sadržaja, a to ste vi.“

Priznanje se dodeljuje i u kategorijama obrazovanja i kulture, doma i porodice, e-trgovine, poslovnih i društvenih usluga, sporta, turizma, nastupa na društvenim mrežama Fejsbuk, Instragram, Jutjub, Linkdin, X i Tik-tok. 

Ovde možete videti ko su dobitnici ostalih priznanja.