Bezbednost novinara i sloboda govora ugroženi i petnaest godina nakon ubistva Slavka Ćuruvije

11. April, 2014


Na dan obeležavanja petnaest godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” i borca za medijske slobode, Slavko Ćuruvija fondacija podseća da su sloboda govora i bezbednost novinara u Srbiji i dalje ugroženi.

Iako su u prethodnom periodu uhapšeni osumnjičeni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, još nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva. Pitanje moralne odgovornosti onih koji su učestvovali u vlasti u vreme izvršenja ubistva Slavka Ćuruvije takođe nije pokrenuto.

Ubistva novinarke “Duge” Dade Vujasinović i dopisnika “Večernjih Novosti” Milana Pantića još uvek su bez sudskog epiloga.

Vrednosti za koje se borio Slavko Ćuruvija, kao što su sloboda govora i pravo urednika da sami uređuju svoje novine u skladu sa standardima profesije, ali i po zakonu, još nisu dostignute.

Slavko Ćuruvija fondacija smatra da država mora da preduzme odlučne mere kako bi se osigurala sloboda medija i stvorila klima da novinari svoj posao obavljaju po najvišim standardima profesije.

Neophodno je oslobađanje medija od stega vlasti, koje direktno ili indirektno nastavljaju da vrše uticaj na uređivačku politiku medijskih kuća.